Bostadsgaranti

Hur är det att bo på ett skyddat boende?

Antalet personer som bott minst en natt på skyddade boenden för våldsutsatta ökade mellan 2012 och 2019, både när det gäller vuxna och barn. Samtidigt finns det vissa grupper som har sämre möjlighet att få skydd och stöd på skyddade boenden, exempelvis kvinnor med missbruk. Det visar en kartläggning från Socialstyrelsen.

Kartläggningen som bland annat baseras på en enkätundersökning 2019 visar att antalet skyddade boenden, liksom antalet platser, blivit fler i Sverige jämfört med den kartläggning som gjordes 2012. Socialstyrelsen identifierade då 206 skyddade boenden, medan antalet låg på 282 år 2019.

Även antalet personer som bott minst en natt på skyddat boende har ökat jämfört med den förra kartläggningen. Under perioden 31 juli 2018 till och med 1 augusti 2019 bodde cirka 6 500 vuxna och 6 200 barn en eller flera nätter på de skyddade boendena. Det är en ökning med 38 procent för vuxna och för barn nästan en fördubbling.

– Det kan finnas flera faktorer som bidrar till ökningen. Antalet boenden och platser har blivit fler och socialsekreterare uppger i intervjuer vi gjort att det har blivit lättare att hitta platser. Samtidigt är det en hög andel boenden, 78 procent, som uppger att de fått avvisa personer på grund av platsbrist eller andra skäl. Så tillgången på platser kan se olika ut i olika delar av landet, säger Kristina Lindholm, utredare på Socialstyrelsen. 

Scroll to Top