Familjehem
Konsulentstödda familjehem
Sandhem gruppen erbjuder konsulentstödda familjehem med olika bakgrund och ursprung för att kunna matcha varje individs unika behov. Sandhem gruppens mål är att utifrån varje barn och ungas särskilda förutsättningar skapa trygghet och erbjuda möjlighet till integration och positiv utveckling. Våra professionella och erfarna konsulenter och handledare ger fortlöpande rådgivning och stöd dygnet runt.
placeringsperioden vilket för oss innebär att man skall få rätt förutsättningar för att fortsätta ett liv fritt från våld, både under samt efter placeringstiden. Av den anledningen erbjuder vi bostadsgaranti för våra placerade, läs mer om det nedan.
Familjehem - Vanliga frågor
Här listar vi vanliga frågor och svar kring familjehem
Att vara familjehem kan vara en stor omställning och därför variera i känslor och uppfattning. Det kan vara svårt att få in en ny individ till familjen men med rätt hjälp i form av handledning och utbildning under placeringens gång, blir familjer ofta mer bekväma med situationen
Grundförutsättningarna för att ni ska kunna bli familjehem, är att ni har tid, förmåga, tålamod, möjlighet samt viljan till att öppna ert hem. Det krävs också att socialtjänsten i en kommun har godkänt dig/er som familjehem. För att bli familjehem behöver du vara en trygg vuxen med stabil tillvaro. Du ska även ha förmåga att vara känslomässigt tillgänglig för barnet samt ha den hälsa, psykiska stabilitet och uthållighet som krävs för uppdraget.
Krav på familjehem?
Uppvisande av registerutdrag från polisens misstanke- och belastningsregister, Försäkringskassan, Kronofogden, utdrag från socialregistret i den kommun som du/ni är folkbokförd samt utdrag från vägtrafikregistret från Transportstyrelsen. Att ha uppgifter i nämnda register behöver inte innebära att man inte kan bli familjehem – det viktiga är att vara uppriktig och att kunna förklara anledningen till förekomsten av eventuella uppgifter.
Sandhem gruppen söker dig/er som redan är utredda jour- eller familjehem, eller er som är nyfikna på uppdraget och vill veta mer. Sandhem gruppen genomför sedan intervjuer med er och samlar in registeruppgifter vilka därefter sammanställs till ett underlag för socialtjänsten.
Sandhem gruppen eftersträvar en mångfald av familjer och vi välkomnar alla som vill engagera sig för uppdraget som familjehem.
Ersättning till familjehem är uppdelad i en arvodesdel och en omkostnadsdel.
Arvodesdel
Arvodesdelen avser ersättningen för att man åtar sig uppdraget som familjehem. Denna del räknas som lön och är skattepliktig.
Omkostnadsdel
Omkostnadsdelen avser de extrakostnader som placeringen medför, till exempel ökade elkostnader, matkostnader och utlägg för fritidsaktiviteter, kläder med mera. Omkostnadsdelen räknas inte som lön och beskattas därför inte. Läs mer om dessa regler hos Skatteverket.
Det finns idag inga tydliga riktlinjer för hur många barn du får ta emot i ett familjehem. Den placerande kommunen har däremot en skyldighet att, till IVO (inspektionen för vård och omsorg), anmäla beslut om att placera barn i ett familjehem eller jourhem om beslutet innebär att fler än tre barn kommer att vara placerade hos dig/er.
Den placerande kommunen har också ett placeringsansvar som utreder och bedömer lämpligheten för hur många barn som du som familjehem kan ha hand om. Om ni vill ta emot barn från olika kommuner, måste dessa kommuner först komma överens om huruvida det är lämpligt. Det är således inget som du själv kan bestämma över.
Sandhem Gruppen AB – Tillsammans skapar vi ett tryggare samhälle, med individen i fokus.